E-Cube

Master thesis Wieland Wuyts: ontwerp en berekening van de structuur, bouw van de E-cube en deelname aan de wedstrijd in Washington D.C.., 2011

De Solar Decathlon is een wedstrijd georganiseerd door het U.S. Department of Energy. Zij daagt 20 teams uit om een op zonne-energie werkende woning te ontwerpen, bouwen en bewonen die betaalbaar, energie-efficiënt en mooi is. De winnaar van de competitie is het team dat de beste combinatie maakt van kosteneffectiviteit, aantrekkelijkheid voor de consument en design met een optimale energieproductie en efficiënt gebruik ervan. Het team van de Universiteit van Gent werd geselecteerd voor de Solar Decathlon 2011 met het ontwerp van de E-cube. De E-cube is een betaalbare doe-het-zelf kit voor een ecologische door zonne-energie aangedreven woning, prefabriceerbaar in de fabriek en zonder speciale technische kennis te monteren.

Om te voldoen aan het doe-het-zelf concept moet de structuur worden samengesteld als een bouwkit die gemakkelijk te monteren is zonder speciale kennis of gereedschappen. Daarom werd er als dragende structuur gekozen voor een standaard paletrekkensysteem. Dit systeem bestaat uit relatief lichtgewicht koudgewalste stalen balken en kolommen die voorzien zijn van een eenvoudig verbindingssysteem zodat de structuur gemakkelijk gemonteerd kan worden.

De gevels en het dak zijn opgebouwd uit lichte sandwich panelen die de horizontale stabiliteit verzekeren en een isolerende schil vormen die voldoet aan de eisen voor passief woningen.

De vloer van de E-cube is opgebouwd uit houten panelen die op een frame van u-profielen is aangebracht. De frame is ondersteund door schaarkrikken die het mogelijk maken om het frame waterpas te zetten op elke willekeurige ondergrond.

Foto's eigendom van het U.S. Department of Energy